Mar 15, 2009

Grupiteooria

Olen tasapisi "sattunud" erinevatesse gruppidesse ja tuvastanud mõnes neist huvitavaid ... probleeme? käitumismustreid? Igatahes, tuli meelde et olen ühes koolis gruppide kohta nii mõndagi õppinud, ja otsisin materjalid välja.

Teooria, niisiis:
Grupp on inimühendus, mis koosneb inimestest, kes on regulaarses koostegevuses ja vastastikuses sõltuvuses ühe või enama ühise eesmärgi saavutamiseks teatud perioodil.

Inimeste suhted grupis ja grupisuhted (need on erinevad asjad, kusjuures) muutuvad ajas hüppeliselt ja seega on neid hea kirjeldada asmetena. Sisemine areng sõltub grupi küpsusest, ja üldiselt see tegevuse käigus kasvab. Küpseks võib pidada toimivat ja tõhusat gruppi, milles isikutevaheline võitlus asendub koostööga. Üksteist tuntakse hästi, erinevusi aktsepteeritakse ja need ei sega grupi tegevust. Küpses grupis tunnetatakse vastutust kõigi liikmete ja ühiste eesmärkide saavutamise eest.

Igal arenguetapil grupi küpsus ja mõjukus suurenevad, kuid on ka oht ebaõnnestumisteks.

Grupi arenguastmed ja suhetele orienteeritud tegevused neis:
1. Moodustumine, kujunemine (formeerumine). Peamine tähelepanu on tunnetel ja vastastikuse sõltuvuse kujunemisel. Grupi arengu seisukohalt on tähtis, et sellel etapil toimub rollide jaotus, sealhulgas liidri esilekerkimine.

2. Tormamine, ründamine. Tormamise astmel kujunevad domineerivaks võistluslik käitumine ja konfliktid. Arenevad lahkhelid eesmärkide tähtsuse, ülesannete jaotuse, vastutuse ja juhtimise küsimustes. Tõenäoline on vaenulikkuse avaldumine.

3. Normaliseerumine. Aktsepteeritakse arvamuste erinevusi, domineerivaks muutub kompromisside tegemise soov. Arenevad empaatia, positiivsed tunded ja grupi kohesiivsus
(kohesiivsus - näitab, kuivõrd grupp selle liikmeile meeldib ning nende soovi gruppi kuulda; kohesiivsus näitab grupi tähtsust indiviididele). Normide mõju grupi tegevusele suureneb tunduvalt.

4. Toimimine, talitlemine. Siin ilmneb täielikult, kui hästi grupp suudab oma ülesandeid täita. Grupiliikmed tunnetavad hästi üksteise rolle. Mõistetakse, et vastastikune abi on vajalik, ja osatakse seda sobivalt pakkuda. Grupi kui terviku tulemuslikkust võivad negatiivselt mõjutada enesele orienteeritud rolle täitvad grupiliikmed ja ebaefektiivne juhtimine.

5. Edasisiirdumine, küpsemine. Ilmnevad eraldumise märgid, eriti siis kui grupilt oodatakse või nõutakse ülesande lõpetamist, seega ajutistes gruppides.

Praktika:
Teades, mismoodi asjad käivad, olen plaani võtnud kaasa aidata, et mulle olulised grupid püsiksid. Kuigi, raske on isekusest ja oma Mina-st välja tulla! ;-)

No comments: