Oct 12, 2010

3.oktoober - ARWC2010 Start! põhimõtteliselt

Minul äratus 7.00. MEOM on söönud ja lahkunud, enne kui mina alla jõuan. Kiire varemkirjeldatud hommikusöök, mitte kõigil tiimidel pole oma asju lisaks.

Varustusetünnid pidid tiimid ära andma hommikul kella 5 ja 7 vahel, nii et praegu on ümberringi kerge sagimine, kuid mingit rapsimist ja närveldamist (enam?) ei paista. Veidi pärast 8t hakkame MOLOCiga koos stardikoha poole liikuma. See koht on Àvila linnamüüri servas. Taevas on imeline!

Teen Anne-Marie ja teiste "meie pundi" Sleepmonstersi ajakirjanike jaoks ennustuse 5-e parima tiimi kohta. Minupoolne võitja: Silva Gerber (SWE). Teised neli: Buff Thermocool (FRA), Blackwater (USA/NZ), Thule (FIN/SWE), Merrell Adventure Addicts (SA). Tegin sellest ennustusest, kus osales üle 10-ne inimese, põhjaliku kokkuvõtte ka, kui üles leian, avalikustan. Aga minu valikust on Merrell, varasematel aegadel McCain Adventure Addicts, mu personaalne lemmik (muus elus alles MOLOC-i järel otseloomulikult), olen neid kahel korral võistlusrajal jälginud, esimest korda eelmise aasta Bimbachel, kui ise katkestasime, ja sel aastal Austraalias. Väga toredad, sümpaatsed, veidi eestlaslikult (noh, kaugelt vaadates sünged :) lõuna-aafriklased.

Loen MOLOC-ile sõnad peale ja jagan viimased kallistused, ning start! täpselt kell 9. Mis on Hispaania jaoks suht kohatu :) Esimeseks "lisaülesandeks" on läbida müüriava ja haarata omale nöörilt kaart. Mõned tiimid jäävad vist ilma, kuna osad võtsid 2. MEOM õnneks saab oma - kaardi ja lisalehe. Lisalehel on fotod ja küsimused, kaardil punktid, mida võib läbida enda poolt valitud järjekorras (mõned tiimid alustasid ka tagantpoolt). Ülesandeks on igas KP-s leida lisalehelt selle koha kohta käiv foto koos küsimusega ning leida üles ka vastus. Osad vastused on infotahvlitel, a´la millal see kirik ehitati (6ndal sajandil), või mis suuna värav see on (põhja), või kas see on kiriku peasissekäik. Viimase vastusega on segane lugu, sest fotol on kinnimüüritud suur uks, mis tegelikkuses on kiriku otsaseinas, kus alati ju sissepääs on, kuid praegusel ajal kasutatakse kiriku küljel olevat hiljem juurde ehitatud suurt ust - tean'd sa, kas kinnimüüritut pidada peaukseks või mitte... Huvitav, kas keegi hiljem kontrollis ka neid vastuseid? Aaa, õigus, see ülesanne algas ju ka sellega, et pidid avastama, et lehe ühel küljel on hispaaniakeelsed ja teisel küljel inglisekeelsed küsimused! Osad inglisekeelsed tiimid panevad lõpuni hispaaniakeelsete küsimustega ... oh, nagunii on paljud vastused samakeelse teksti sisse peidetud.

See esimene, 7km etapp võtab liidertiimidel aega ~30min, MOLOC lahkub ratastega 75km rattasõidule kell 9:36. Ennustatud võitjaajaks oli 1h :)

Section 2, ratas, 75km, tõusu 1995m, langust 1620m, parim aeg 4h. Rattaetappidel on paljudel teedel punased ristid peal ning märgitud lubatud teeületuskohad. See teeb orienteerumise ja teevalikud märksa keerulisemaks kui algul paistab. Takkajärgi - MEOM olid näinud paari võistkonda ületamas teed vales kohas, kuid kuna ise protesti ei esitanud, siis nii jäigi.

Section 3, orienteerumine, 18km, tõusu ja laskumist 720m, parim aeg 3h. Kaardid 1:15000, h5m. Alustuseks ~12km valikorienteerumist, iga võtmata punkt 15min trahvi. Sellelt tiirult tagasi tulles uued kaardid ja kaheks jagunemine. Kummalgi paaril vaja võtta 10 KP-d 13st, iga võtmata punkti eest 10min trahvi. Osad punktid samad, osad suht lähestikku, nii et isegi ainult ühe navigeerijaga oleks ülesanne suht lihtne olnud.

Geoff suudab korraldajatelt meile kaardid välja rääkida, nii et võtame Mika (see Thule support) ka kampa ja läheme tiirule. Üks mägi on päris vahva, mingid vanad kaitserajatised, saab veidi orienteerudagi. Poolel oma lühendatud ringil kohtame Chris'i juhtimisel liikuvat "rongi" - Blackwater, Buff, Outdry - eriti kummalises kohas, nii et igasuguse loogika järgi tundub nagu nad jätaksid min 4 punkti vahele. Pärast selgub, et võtsid ikka kõik, aga muutsid oma mingi paariminutise edu Silva ees ~20minutiliseks kaotuseks. Taani tiim Dare Devil tõuseb teiseks. Üldiselt aga, nelja kõrgemal mäe otsas asuva punkti ära jätmine on suht mõistlik, ja ega sinna viiendassegi, kuhu MEOM ei läinud, midagi head kaotatud polnud.

Ennist jäi ütlemata, et päeva peale on ilm külmaks ja vihmaseks läinud, mina otsisin peaaegu kõik oma soojad riided ning isegi kindad välja!

Section 4, ratas, 76km, tõusu 1582m, langust 2313m, parim aeg 6:30. Vaata, see on 2:30 kauem kui 1km lühem olnud section 2. Siin on mitu kavalat teevalikut, KP 13-sse otsustas Randy eile kindla peale ringivariandi kasuks - takkajärgi on see vale valik, tegid viga ka veel otsa, kaardi järgi märksa keerulisemat otsevarianti tuldi edukalt.

Me Geoffiga sõidame osa rattarada autoga läbi. Üks ~6km laskumine meie mõistes normaalset pinnaseteed mööda lõppeb ~100m enne maanteele saamist kõrge valliga. Egas' midagi, ots ümber ja tagasi ülesse. Vahepealse 15 minutiga on vihm teele kõvasti liiga teinud, MOLOCi ajaks on see kindlasti "mõnus pehme liivamülgas".

KP 10-s, Cebreros'e linnakeses, kohtame kohvikus läbimärgi (ilma porilaudadeta sõitvat) Buffi. Neil olevat toit ja energia otsa saanud. Emmal tundub päris jahe olevat, kuid see ei suuda kuidagi vähendada tema edasipürgimist ja otsustavust.

On juba pime vihmane öööö. Kuna keeldun voodis magamise nimel 1,5 tunnisest käänuliste teede "nautimisest" (mulle karusellid ei meeldi!), siis jääme kajaki algusess, T4, autosse ööbima. Vennalt (või rohkem ikka Pilvilt) saame laenuks tekid-padjad. 22.30 autoistmele kerra, mul 3-st äratus. Arvestuste kohaselt peaks MOLOC kohe-kohe jõudma. Ootame-ja-ootame, üritame Vennaga aega kuluma saada. Näeme esiotsa tiime liiklemas.

Section 5, 1) 2 inimest trekk + kajakk 8+15km, tõusu ja langust 345m, 2) 2 inimest kajakk+trekk 13+10km, tõusu ja langust 800m. Parim aeg 4h. Silva läks etapile esimesena, kuid tuli välja neljandana. Süsteem selline, et alustuseks 2in kajakki ja teised 2 trekkima, siis T5-s vahetus. Mõistlik on naisega poolel algul trekkida ja pärast kajakkida, sest tagasituleku trekkil on kaks kena mäge vaja vallutada. Sellel tagasitulekul teeb Silva (Aaron) ~30min vea - Blackwateri ja Silva kajakid tulevad tagasi üsna üheaegselt, kuid Chris ja Mike saabuvad pimedusest kerge jooksuga uhkes üksinduses. Veidi hiljem Buff ja Outdry suht koos. Ja Silva saab metsast välja alles siis, kui Blackwater on ratastega teel järgmisse punkti.

Kella 6-st otsustame uuesti magama minna ja 7-st uuesti olukorda hinnata - kui MEOM on vahepeal kohale jõudnud, siis kindlasti kohmitsevad veel (näevad ju oma söögitünni üle 20h!) ja saame neile sõnad peale lugeda.

Kella 7st hommikul pole me omi ikka. 15min passimist ja mõtlen uuesti magama asutada, äratusega kell 8. Üks tiim veel tuleb, keerab kaardi järgi õigest ja tegelikult valest kohast ära. Väga MEOM moodi - ... näe, ongi! Rõõmu kui palju! Ajan Venna ka üles. Urmo on väga murelik ja ülejäänud samuti suht mossis. Veidi ebakindlalt, kuid siiski, MOLOC jätkab. Pealelõunal järgmises kohas Vennaga kohtudes kuulen, et nad olla selle etapi hiiglama hästi teinud. Ülejärgmisel päeva õhtul arvavad Pilvi ja Minn, et seal kajakil kogetud tuul ja püstijäämisvõitlus olid senise võistluse parim osa.

No comments: